AnalyzerHQ Fórum

Szerző Téma: Ékezetes karakterek helyén kérdőjelek  (Megtekintve 2708 alkalommal)

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

2010. március 2. - 16:21:20
  • Újonc
  • *

Van egy PHP scriptem, amiben az ékezetek nem jelennek meg normálisan, kérdőjelek vannak mindenhol. Mysqlből jön a megjelenítendő tartalom, a mysql szerver UTF-8, az adatbázis is UTF-8, a tábla is UTF-8, a lapban a content-type header is UTF-8, de még meta taggal is ez szerepel. Ékezetek helyett mégis kérdőjelek vannak. Tettem egy "SET NAMES 'utf8'" -at is még mysql_connect után közvetlenül. Mégis... :(

A phpmyadminban minden ékezet jól látszik. Mi a fene okozhatja ezt? :(

mysql 5.0.48, php 5.2.10
Clementh

2010. március 2. - 18:53:55
Válasz #1
  • Kölyök tag
  • **

Attól függ hol vannak az ékezetek, írj valami kódrészletet. A böngésződben van valami elállítva esetleg (???)

2010. március 2. - 19:19:46
Válasz #2
  • Újonc
  • *

Ez rossz topicba ment úgy tűnik... az alábbira cseréltem a php kód elejét, de már ez sem jó... nem mysql hiba lesz... valamit elnézek...  :-\

<?php

print "árvíztűrő tükörfúrógép";
exit;

...
Clementh

2010. március 2. - 20:17:41
Válasz #3
  • Újonc
  • *

Megoldódott a probléma. :)

A PHP file elején volt néhány byte, ami editorban nem látszott, és ez okozott gondot. Csak azt nem értem miképp került oda. Lehet, hogy le/feltöltéskor sérült a fájl, mert többen is dolgoztunk vele.
Clementh

2010. március 2. - 20:29:21
Válasz #4
  • MadAdmin
  • Teljes tag
    • MadAdmin.com

Lehetséges, hogy BOM (byte order mark) jelzés került a fájl elejére valami elborult editor miatt.

Én egyszer fél órát kínlódtam ezzel, mert egy kolléga valamelyik wines editorban megnyitotta a fájlt, és bekerült ez a 3 byte az elejére. Aztán lehetett nyomozgatni, hogy miért nem működtek a header() függvények. :)

Mondjuk azt sem értem, hogy ezt a kvázi szabványos jelzést miért nem kezeli le a PHP.

2010. március 3. - 18:58:34
Válasz #5
  • Kölyök tag
  • **

Néha haragszom az editorokra. Tényleg az bizonyul a legjobb módszernek, ha magunk írjuk a parancsokat, max van egy egyszerű szerkesztő, ami színez és átláthatóbbá tesz.

2010. szeptember 16. - 11:51:18
Válasz #6
  • Újonc
  • *

Az ékezetekkel van problémám nekem is a vendégkönyvemben, de nálam nincs ilyen kód egyik .php fájl elején se. Csak a hosszú ő és ű helyén van kérdőjel, a rövidek meg jók. Nem én írtam a vendégkönyvet, csak letöltöttem és a leírt módon require-vel betettem a lapomba. Előre is köszi a segítséget!

2010. szeptember 16. - 21:40:27
Válasz #7
  • Kölyök tag
  • **

Az adatbázis kódolása milyen? A lapodé? Kicsit több infót is adhatnál, mert így nem nagyon tudunk segíteni.