AnalyzerHQ Fórum

Szerző Téma: A háttér kiszedése egy képből  (Megtekintve 158688 alkalommal)

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

2011. június 17. - 15:06:02
  • Kölyök tag
  • **

Van egy képem, amiből a fehér hátteret szeretném átlátszóvá tenni. Próbáltam körbevágni photoshopban, de ahol olyan pixel van, amibe bele van mosódva a háttér, ott ronda lesz a végeredmény. Mivel és hogyan a legegyszerűbb ez? Nincs valami kis program, ami megcsinálja ezt nekem?

2011. június 18. - 21:24:30
Válasz #1
  • Újonc
  • *

Próbáld szín alapján történő kijelöléssel. Photoshopot nem ismerem, de Gimpben egyszerű. A magyar Gimpben így kell: megnézed a háttér RGB színét a szinpipetta eszközzel (kis szemcseppentő ikon), felírod (vagy ctrl+c), a menüben Réteg / Átlátszóság / Szinből alfa menüpont, katt a színre, megadod itt a háttér felírt színét (vagy ctrl+v) és már el is tűnt az egyszínű háttér.
Ferris Bueller

2011. június 19. - 17:34:44
Válasz #2
  • Kölyök tag
  • **

Van fenn Gimpem is. Kipróbálom. Köszike! :)

2011. június 21. - 09:24:44
Válasz #3
  • Kölyök tag
  • **

Majdnem jó. Gimben teljesen szépen néz ki, de amikor elmentem GIF-be, akkor azt megnézve mindig ilyen csúnya pixeles a széle. Én rontok el valamit?

2011. június 22. - 08:40:48
Válasz #4
  • Kölyök tag
  • **

A GIF formátum okozza gondod. A GIF formátumban nincs alfa csatorna, azaz egy pixel nem lehet részben átlátszó. Vagy teljes egészében átlátszik egy képpont, vagy egyáltalán nem. Több lehetőséged van.

Egyik, hogy PNG formátummal próbálkozol. Ebben már van igazi alfa csatorna, bár ezt nem minden böngésző kezeli hibamentesen.

Másik lehetőséged, hogy a képedbe új rétegként felviszed a hátteret is, és akkor az átlátszóság és ezzel a problémád is okafogyottá válik.

Én lehetőség szerint a második megoldást javasolnám.

2011. június 22. - 09:22:45
Válasz #5
  • Újonc
  • *

Szia! A Photoshopban is vannak nagyon jó módszerek, ha CS5-öt használsz, abban a Szegély finomítás (Refine Edg)e funkcióval tudod a legkönnyebben, és a legszebben kivágni. Régebbi verzióban még megtalálható (cs3-ban biztosan) a iragadás (Extract) amivel szintén elég szépen ki lehet vágni :) Ehhez plugint is találsz a neten. Emellett még ottvan a sime körberadírozás vagy lasszó eszközzel körbe ijelölöd az alakot és utána csak törlöd a háttért :) Remélem segítettem ^^

2011. június 22. - 09:35:21
Válasz #6
  • Kölyök tag
  • **

Szia! Így, hogy tudtam mire keressek, már találtam róla a videót is a Youtubeon.

http://www.youtube.com/watch?v=LJrvihPXLTo

Ez kellett nekem! Már csak egy CS5 Photoshopot kell szereznem, mert csak CS3 van fenn a gépemen.

Összekínlódtam igazából már a mostani munkát, de azért ez így egyszerűbb. Legközelebb könnyebben megy majd ezzel.

Köszi! :)

2011. június 22. - 09:36:53
Válasz #7
  • Kölyök tag
  • **

tibike: Köszi, ez volt a gond tényleg. PNG-ben nekem most minden jónak tűnik. Milyen böngészővel lehet ez problémás?